סטרואידים אנאבוליים

מהם סטרואידים אנאבוליים ?

סטרואידים אנאבוליים מבחינה טכנית המכונים סטרואידים אנבוליים-אנדרוגנים, הם קבוצה של תרופות שמבחינה מבנית דומים להורמון טסטוסטרון בגוף. הסטרואידים מסייעים להגביר את יצירת החלבונים בתוך תאים (בעיקר בשרירי שלד). סטרואידים אנאבוליים הינם בעלי תכונות אנדרוגנית גבריות, אשר גורמים לתגובות של מאפיינים גבריים, כגון: עיבוי מיתרי הקול, והשפעות על התפתחות האשכים ומאפיינים מיניים ראשוניים, צמיחת שיער הגוף – מאפיינים מיניים משניים.

פעילות הסטרואידים האנאבוליים

סטרואידים אנאבוליים סונטזו לראשונה בשנות ה-1930, וכעת מצואיים בשימוש טיפולי בעולם רהפואה (והספורט) בכדי להמריץ את צמיחת שרירים ותיאבון, לגרום להתבגרות מינית גברית ולטפל במצבים של מחלות כרוניות אשר יוצרות תהליכים קטבוליים, כגון: מחלות סרטן ואיידס.

המכללה האמריקנית לרפואת ספורט הדגימה כי הסטרואידים אנבוליים אנדרוגניים, יחד עם דיאטה מתאימה, יכולים לתרום לעלייה במשקל גוף ובעיקר במסת השרירים, ושיפור בכוח שרירים שהושגה ע"י פעילות גופנית בעצימות גבוהה ותזונה נכונה.

תופעות לוואי של סטרואידים אנאבוליים

עשויים להופיע תופעות לוואי וסיכונים בריאותיים עקב השימוש ארוך טווח או מינונים מופרזים של סטרואידים אנבוליים. תופעות לוואי אלה כוללים שינויים לרע ברמות כולסטרול (עלייה ברמות הליפופרוטאין בצפיפות נמוכה וירידה ליפופרוטאין בצפיפות גבוהה), אקנה, לחץ דם גבוה, נזקים לתפקודי הכבד (בעיקר עקב צריכת סטרואידים אנאבוליים הניטלים באופן אוראלי), ושינויים מסוכנים במבנה החדר השמאלי של הלב. חוסר איזון הורמונאלי,  גינקומסטיה וניוון אשכים.

 צורות מתן של סטרואידים אנאבוליים

ישנן ארבע צורות נפוצות של סטרואידים אנבוליים: כדורים אשר ניטלים באופן אוראלי, סטרואידים בהזרקה תוך שרירית, קרמים / ג'לים למריחה, ומדבקות לעור.

השימוש בסטרואידים הנפוץ ביותר הוא השימוש האוראלי בגלל שהוא הנוח ביותר. טסטוסטרון אשר ניתן בדרך הפה נספג במהירות, אך זמינותו הביולוגית הינה נמוכה מאוד. למעשה רק כ- 1/6 ממינון הטסטוסטרון אשר ניטל באופן אוראלי זמין בצורתו הפעילה. אך עולם הרפואה התגבר על הבעייה הנ"ל ובכדי ליצור טסטוסטרון ואנלוגים של טסטוסטרון פעילים דיים אשר ניטלים באופן אורלי, יצרו את משפחת הסטרואידים המכונה 17 אלפא אלקילייטד,  כמו למשל: מתילטסטוסטרון ופלואוקסימסטרון. שינוי הנ"ל מפחית את יכולתו של הכבד לפרק  את התרכובות הללו לפני שהם מגיעים למחזור דם המערכתי.

 פרמקודינמיקה של סטרואידים אנבוליים

פרמקודינמיקה של סטרואידים אנבוליים בניגוד להורמוני פפטיד המסיסים במים ואינם יכולים לחדור את קרום התא השומני, ורק באופן עקיף משפיעים על הגרעין של תאי מטרה באמצעות האינטראקציה שלהם עם קולטנים על פני שטח התא. עם זאת, כמו הורמונים מסיסים בשמן, סטרואידים אנבוליים הם חדירים לקרום ומשפיעים על גרעין התאים ע"י פעולה ישירה. פעולת פרמקודינמית של סטרואידים אנבוליים מתחילה כאשר ההורמון אקסוגני חודר את הממברנת התא במטרה להיקשר לקולטן האנדרוגן אשר ממוקם בציטופלסמה של התאים. משם, הורמון קולט המתחם מתמוסס לתוך הגרעין, שם הוא משנה את הביטוי של הגנים או שמפעיל תהליכים ששולחים אותות לחלקים אחרים של התא. סוגים שונים של סטרואידים אנבוליים בעלי זיקות שונות להיקשר לקולטן אנדרוגן, בהתאם למבנה הכימי שלהם.

כיצד סטרואידים אנאבוליים בונים שרירים ?

ההשפעות של סטרואידים אנבוליים על פיתוח מסת השרירים נגרמת לפחות בשתי דרכים:

1. הסטרואידים מגבירים את ייצור החלבונים.

2. הסטרואידים מפחיתים את זמן התאוששות ע"י חסימת ההשפעות של הורמון הסטרס קורטיזול ברקמות שרירים, לכן פירוק השרירים מופחת במידה ניכרת, כלומר פעילות אנטיקטבולית.

הפחתה זו בפירוק השרירים עשויה להתרחש ע"י סטרואידים אנבוליים עקב עיכוב פעולתם של הורמוני סטרואידים אחרים הנקראים גלוקוקורטיקוסטרואידים היוצרים מצב של פירוק השרירים לאנרגיה זמינה.

סטרואידים אנאבוליים משפיעים גם על מספר התאים אשר מתמיינים לתאי שומן לאחסון, ע"י העדפת התמיינות לתאי שריר במקום. סטרואידים אנאבוליים עשויים גם להפחית את אחוזי השומן וכמות השומן באופן כללי הגוף ע"י הגברת קצב חילוף חומרים בסיסי (BMR), שכן עלייה במסת שריר מגבירה BMR.


להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s